Stacks Image 24

Pas god på dit træ


Sådan vedligeholder du dit skærebræt fra kjcwoodwork.
Træ er et levende materiale, der er smukt at se på og behageligt at skære i. Det er et hygiejnisk materiale i kontakt med mad. Et skærebræt af træ giver bakterierne dårlige levebetingelser, bare træet er tørt og rent. Det har forsøg på Danmarks Teknologiske Institut vist. (Se evt. her).
Passer du godt på dit skærebræt forbliver det smukt og brugbart i mange år.

Almindelig rengøring
Vask dit skærebræt så hurtigt som muligt efter brug – med vand og opvaskemiddel – brug gerne en skuresvamp – og vask altid på alle sider, så er det ikke slår sig. Lad sæben sidde et øjeblik. Skyl grundigt efter med vand og tør det af. Lad det står fremme – på højkant – så det kan tørre helt.
Skærebrættet må aldrig vaskes i opvaskemaskine eller lægges i blød, så bliver træet flosset, flækket og bulet.

Grov rengøring
Hvis dit skærebræt begynder at lugte dårligt eller fået små ridser og pletter, kan du rengøre det med salt og citron, som også virker bakteriedræbende. Drys groft salt ud over hele brættet, bare et tyndt lag. Tag en halv citron og gnid den – med snitfladen nedad – rundt i saltet. Gnid det godt ind i alle kroge og revner og på alle sider. Skyl grundigt af med varmt vand.
Giv brættet en oliebehandling, men først når brættet er helt tørt igen.

Oliebehandling
Det er vigtigt, at du giver dit skærebræt lidt olie en gang imellem, så holder det længere. Rengør altid skærebrættet inden du giver det olie. Du kan bruge en helt almindelig madolie (jeg anbefaler solsikkeolie eller vindruekerneolie), som du smører brættet ind i – på alle sider. Lad det trække nogle minutter og tør brættet af med en klud eller køkkenrulle.

Kontakt mig hvis du vil vide mere.